Τρίτη 5 Δεκεμβρίου 2017

ΗΜΕΡΙΔΑ ΓΕΩΠΟΙΚΙΛΟΤΗΤΑ

Με μεγάλη επιτυχία ολοκληρώθηκε η Ημερίδα με θέμα: ‘’ΓΕΩΠΟΙΚΙΛΟΤΗΤΑ – Κληρονομιά για το Μέλλον’’ την Κυριακή, 3 Δεκεμβρίου 2017, στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Αθηναίων.
Η Ημερίδα πραγματοποιήθηκε σε μια κρίσιμη περίοδο, όπου η τύχη του ΙΓΜΕ διακυβεύεται και πάλι από τους κυβερνητικούς χειρισμούς και μάλιστα με πρόσχημα τα αιτήματα των συνταξιούχων, που έχουν δικαιωθεί πανηγυρικά με τελεσίδικες δικαστικές αποφάσεις, μέχρι και τον Άρειο Πάγο.  Η συμμετοχή του κοινού στην ημερίδα ήταν μεγάλη. Παραβρέθηκαν πολλοί φίλοι και συνεργάτες, καθώς και πάρα πολλοί πρώην και νυν εργαζόμενοι του ΙΓΜΕ.
Παραβρέθηκαν και έκαναν σύντομες τοποθετήσεις και χαιρετισμούς οι κ.κ.:
Μανώλης Γλέζος                                                                                    
Χαρά Καφαντάρη, βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ, Αντιπρόεδρος της Βουλής 
Θοδωρής Δρίτσας, βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ, πρώην Υπουργός 
Διαμάντω Μανωλάκου, βουλευτής ΚΚΕ 
Ανδρέας Παλευράντζης, Εκπρόσωπος της Ν.Δ., Πρόεδρος της Περιφερειακής Οργάνωσης Αθήνας
Μιχάλης Κωνσταντίνου, Γραμματέας Τομέα Κοινωνικής  Ασφάλισης της ΔΗ-ΣΥ
Γιάννης Τόλιος, Μέλος της Πολιτικής Γραμματείας ΛΑΕ
Επίσης σύντομο χαιρετισμό απεύθυναν στους παρευρισκόμενους οι κ.κ.:
Γιωργής Βουγιουκαλάκης, Πρόεδρος  ΔΣ  του Συνδικάτου Εργαζομένων ΙΓΜΕ 
Χάρης Σμυρνιώτης, αντιπρόεδρος Ομοσπονδίας Μεταλλωρύχων Ελλάδος
Παναγιώτης Μαυρίδης, Πρόεδρος του Πανελλήνιου Συλλόγου Μηχανικών Μεταλλείων Μεταλλουργών, πρώην μέλος Δ.Σ. ΙΓΜΕ
Γραπτούς  χαιρετισμούς απέστειλαν και οι κ.κ.
Λευτέρης Αυγενάκης, Γραμματέας Πολιτικής Επιτροπής Ν.Δ., βουλευτής Ν. Ηρακλείου
Γιάννης Μανιάτης, Υπεύθυνος Κ.Ο. για Ενέργεια, Περιβάλλον και Υποδομές, ΔΗ-ΣΥ, βουλευτής Αργολίδας
Δημήτρης Καλιαμπάκος, Κοσμήτορας Σχολής ΜΜΜ ΕΜΠ
Κώστας Παπαβασιλείου, Καθηγητής Πανεπιστημίου Αθηνών 
Κατσικάτσος Γιώργος, ομοτ.καθηγητής Πανεπιστημίου Πατρών, πρώην Διευθυντής Γεωλογίας ΙΓΜΕ
Χωριανοπούλου Παρή
Καραντάση Σταυρούλα
Κοσιάρης Γιώργος
Παραβρέθηκαν και οι κ.κ.:
Κώστας Παπαδόπουλος, Πρόεδρος Δ.Σ. της ΕΥΔΑΠ,
Χαρ. Τσουτρέλης, πρώην Πρόεδρος Δ.Σ. ΙΓΜΕ
Αντώνης Κούσης , πρώην Γ.Δ. ΙΓΜΕ,
Ηλίας Κονοφάγος Πρώην Δν/τής Έρευνας & Παραγωγής Κοιτασμάτων Υδρογονανθράκων της Ελληνικά Πετρέλαια Α.Ε.
Αναστ.Σταυρόπουλος, Πρόεδρος Πανελλήνιας Ένωσης Συνταξιούχων Εκπαιδευτικών,
Στάθης Στείρος, καθηγητής Πανεπιστημίου Πατρών και άλλοι.

Στην εναρκτήρια εισήγηση του Δ.Σ. της ΕΣΤΥ-ΙΓΜΕ, που παρουσίασε η Πρόεδρος του Δ.Σ. Νόρα Χάγιου, τέθηκαν ενώπιον και των εκπροσώπων των κομμάτων, οι πάγιες θέσεις της Ένωσης, τόσο για το ΙΓΜΕ και το ρόλο του όσο και για τα αιτήματα των συνταξιούχων. Όπως χαρακτηριστικά αναφέρθηκε
«..Η Ένωση μας στα 9 χρόνια από την ίδρυση της πήρε πολλές πρωτοβουλίες για να δίνει ουσιαστικό περιεχόμενο στον ελεύθερο χρόνο των συνταξιούχων μελών της. Με δράσεις αναψυχής και ποιοτικές πολιτιστικές δραστηριότητες, που συντηρούν τους πολύχρονους δεσμούς φιλίας που έχουμε μεταξύ μας σαν συνάδελφοι, αλλά και με αγωνιστικές διεκδικήσεις, μια πλευρά της δράσης μας που, με την πάροδο του χρόνου, καταλαμβάνει, εκ των πραγμάτων, όλο και μεγαλύτερο κομμάτι από το χρόνο μας. 
Όταν δημιουργήθηκε η Ένωση το 2009, λίγο πριν από την πρώτη εμφάνιση της κρίσης, βασική κατεύθυνση στην κεντρική πολιτική σκηνή ήταν η συρρίκνωση του δημόσιου τομέα. Η επιτροπή αποκρατικοποιήσεων υπό τον κ. Πάγκαλο, στην πρώτη ομάδα των 11 «περιττών», κατά τη γνώμη της,  ΔΕΚΟ, είχε συμπεριλάβει και το ΙΓΜΕ, μαζί με την ΕΡΤ, τον ΟΣΚ, τον ΟΕΚ κλπ. Όμως η προσπάθεια υποβάθμισης και συρρίκνωσης του ΙΓΜΕ στο μόρφωμα του ΕΚΒΑΑ, με την απόλυση του μεγαλύτερου μέρους του τεχνικού του προσωπικού, δεν πέρασε. Με τους αγώνες του Συνδικάτου των Εργαζομένων, με τη συμπαράσταση όλης της κοινωνίας, το ΙΓΜΕ όχι μόνο δεν διαλύθηκε αλλά επανασυστάθηκε το 2015: με το πραγματικό του όνομα. Και σε αυτή την προσπάθεια θεωρούμε ότι η συμβολή της Ένωσης, τόσο με τις τοποθετήσεις της όσο και με την παρουσία των μελών στις κινητοποιήσεις, ήταν ουσιαστική. 

Στους αγώνες για τη στήριξη και την ενίσχυση του ΙΓΜΕ ήρθαν πολύ σύντομα να προστεθούν νέα επείγοντα θέματα προς διεκδίκηση: η διακοπή της καταβολής των αποζημιώσεων της Εθνικής Ασφαλιστικής, των 5ετιών, αλλά και η αντισυνταγματική μείωση των συντάξεων μας, οι περικοπές στις παροχές υγειονομικής περίθαλψης κλπ. 
Ειδικά για το ασφαλιστήριο συμβόλαιο της Εθνικής Ασφαλιστικής, που αναδεικνύεται ως το μέγα πρόβλημα του ΙΓΜΕ και η καταβολή του σταμάτησε από το 2009, οι συνάδελφοι (εν ενεργεία και συνταξιούχοι) αναγκάστηκαν να προσφύγουν δικαστικά, στην αργή και δαπανηρή δικαστική διαδικασία. Οι διαδοχικές πολιτικές ηγεσίες, παράλληλα με την προσπάθεια αμφισβήτησης της νομιμότητας του συμβολαίου, κατέφευγαν στην προσφιλή τακτική της μετάθεσης του ακανθώδους προβλήματος στους επόμενους. Η μετάθεση όμως αυτή έχει κόστος, όχι μόνο για τους συνταξιούχους αλλά και για το δημόσιο με την επιπλέον συσσώρευση τόκων υπερημερίας και δικαστικών εξόδων.
Κάποτε έφτασε ο κόμπος στο χτένι. Μια σειρά αποφάσεων έγιναν τελεσίδικες στα εφετεία, ενώ ήδη από το 2016 υπάρχει σχετική απόφαση του Αρείου Πάγου. Στις συνεχείς προσπάθειες της Ένωσης και του Συνδικάτου για την ανεύρεση συναινετικής εξωδικαστικής λύσης, δεν πήραμε ποτέ μια επίσημη πρόταση από τη μεριά του αρμόδιου Υπουργείου ΥΠΕΝ. Αντίθετα το Υπουργείο, αντί να ζητήσει να περιληφθούν οι οφειλές στις ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις του Δημοσίου, προτίμησε να επανέλθει ουσιαστικά στον παλαιό σχεδιασμό Πάγκαλου, τη διάλυση του ΙΓΜΕ. Με απόλυτο κυνισμό ο κ. Σταθάκης άφησε επί 5 μήνες το ΙΓΜΕ χωρίς Διοίκηση και τους εργαζόμενους χωρίς μισθό. Κατά το ΥΠΕΝ για όλα τα δεινά του ΙΓΜΕ φταίνε οι Συνταξιούχοι που διεκδικούν τα δικαιώματα τους! 
Χρησιμοποιώντας σαν όμηρους τους εργαζόμενους και την αγωνία τους για το μισθό και την αξιοπρεπή επιβίωσή τους, ο κ. Σταθάκης κατάφερε να περάσει τον Ιούλιο από τη Βουλή μια εκπρόθεσμη   τροπολογία (η συνταγματικότητά της βρίσκεται ήδη υπό κρίση στα δικαστήρια) που ευελπιστεί να αναστείλει την εκτέλεση δικαστικών αποφάσεων και ασφαλιστικών μέτρων για ένα χρόνο.
Ενδεικτική της έλλειψης διάθεσης για ανταπόκριση και συνεργασία, παρόλο που τυπικά ο Υπουργός δήλωσε στη Βουλή ότι οι δικαστικές αποφάσεις είναι σεβαστές, στον προϋπολογισμό του έτους 2018 δεν υπάρχει καμία απολύτως πρόβλεψη για τη συμμόρφωση του ΙΓΜΕ στις τελεσίδικες δικαστικές αποφάσεις. 
Για να συνεχίσει όμως να αδικοπραγεί ο κ. Υπουργός, γράφοντας στα παλαιότερα των υποδημάτων του τα εργασιακά δικαιώματα και τις δικαστικές αποφάσεις, χρειάζεται να διατηρηθεί το πολεμικό κλίμα με μοναδικό εχθρό τους συνταξιούχους και όσους εργαζόμενους δεν υποτάσσονται και συνεχίζουν να διεκδικούν τα δικαιώματα τους.  
Ενδεικτική των διαθέσεων καιΥπουργείου  ήταν και η αρνητική απάντηση της Διοίκησης στο αίτημά μας να χρησιμοποιήσουμε την αίθουσα ομιλιών του ΙΓΜΕ για τη σημερινή επιστημονική μας Ημερίδα. Η άρνηση αυτή είναι πρωτοφανής στα χρονικά του ΙΓΜΕ με δεδομένο ότι η αίθουσα  διατίθεται επανειλημμένα για παρουσιάσεις τρίτων π.χ. σχολείων και τοπικών φορέων με μηδενικό κόστος.
Η αγαστή συνεργασία μεταξύ νυν και τέως συναδέλφων μόνο καλό μπορεί να φέρει στην κοινή υπόθεση όλων μας για τη διάσωση και την προκοπή του Ινστιτούτου μας.
Αργά ή γρήγορα η Διοίκηση και ο Υπουργός θα πρέπει να απαντήσουν στους συνταξιούχους αλλά και στους εργαζόμενους του ΙΓΜΕ για το τι σχεδιάζουν για το ΙΓΜΕ, για τα εργασιακά δικαιώματα αλλά και για τις τελεσίδικες δικαστικές αποφάσεις που μας αφορούν. 
Σαν Συνταξιούχοι πρώην εργαζόμενοι του ΙΓΜΕ θέλουμε να προειδοποιήσουμε ότι η, με οποιοδήποτε τρόπο και μορφή, διάλυση ή απαξίωση  του ΙΓΜΕ, ΕΙΝΑΙ ΕΘΝΙΚΗ ΠΡΟΔΟΣΙΑ, διότι μια τέτοια τακτική:
1.    Παραδίδει, προκλητικά και ανεξέλεγκτα, το δημόσιο πλούτο στα παντός είδους ιδιωτικά συμφέροντα  προκειμένου να εκμεταλλευτούν ληστρικά, θανάσιμα και χωρίς επιστροφή το ορυκτό δυναμικό της Ελλάδας.
2.    Καταδικάζει σε θάνατο την οποιαδήποτε προοπτική πραγματικής ανάπτυξης με το σταμάτημα της εξειδικευμένης έρευνας σχετικής με τα παντός είδους μεταλλεύματα, ορυκτά και πετρώματα (μάρμαρα, ραδιενεργά ορυκτά, σπάνιες γαίες, μέταλλα -πολύτιμα και μη- και τόσα άλλα αγαθά της Ελληνικής γης). Διότι βεβαίως είναι γνωστό πως για να δοθεί ένας φυσικός πόρος σε εκμετάλλευση πρέπει να προηγηθούν πάρα πολλά χρόνια επιστημονικής έρευνας.
3.    Καταδικάζει σε θάνατο την επιστημονική έρευνα για τα νερά. Η ΕΥΔΑΠ, η Τοπική Αυτοδιοίκηση και οι ιδιώτες ενδιαφέρονται και ασχολούνται μόνο με τη  διαχείρισή τους.
4.    Αφήνει την Ελλάδα χωρίς πιστοποιημένα και αντικειμενικά εργαστήρια ελέγχου αιτιών καταστροφικών φαινομένων (π.χ. κατολισθήσεις) και  προσδιορισμού ποιότητας νερών, ορυκτών, διακοσμητικών πετρωμάτων, δομικών υλικών κ.λ.π.
5.    Καταργεί το μοναδικό στη χώρα διεθνώς πιστοποιημένο γεωμαγνητικό παρατηρητήριο και έτσι, μεταξύ άλλων, καθιστά αδύνατη τη χάραξη χαρτών αεροναυσιπλοΐας.
6.    Αφανίζει όλην τη γεωεπιστημονική έρευνα υποδομής (γεωλογικές χαρτογραφήσεις, προσδιορισμοί γεωθερμικών, υδατικών, λιγνιτικών κ.λ.π. πεδίων)
7.    Αφανίζει το τεράστιο και μοναδικό αρχείο γεωεπιστημονικών δεδομένων και μελετών και καταδικάζει σε θάνατο το μοναδικό στην Ελλάδα Γεωθεματικό & Ορυκτολογικό Μουσείο του ΙΓΜΕ και τη μοναδική στην Ελλάδα, εξειδικευμένη γεωεπιστημονική Βιβλιοθήκη με πάνω από 80.000 βιβλιογραφικές αναφορές.
8.    Καταργεί, χωρίς επιστροφή, την προσπάθεια ανάδειξης των γεωλογικών μνημείων της χώρας (γεώτοποι, γεωπάρκα) και την έρευνα πάνω στην προστασία του περιβάλλοντος από τη βιομηχανική, αστική  και λοιπή ρύπανση.
9.    Αφανίζει τις ζωές, τις καριέρες και τις προοπτικές επιστημόνων και τεχνικών που με τις εξειδικευμένες ειδικότητές τους φυσικά  μπορούν και πρέπει να δουλέψουν στο ΙΓΜΕ και πουθενά αλλού

Εμείς θα συνεχίσουμε την πολύπλευρη δραστηριότητα μας και μαζί με τους εργαζόμενους θα παλέψουμε για ένα μέλλον του ΙΓΜΕ αντάξιο της ιστορίας του αλλά και των αναγκών της κοινωνίας που καλείται να καλύψει, ως ο μοναδικός φορέας βασικής και εφαρμοσμένης γεωλογικής και μεταλλευτικής έρευνας, την υπερεξηντάχρονη πορεία του οποίου όλοι γνωρίζετε. Και είμαστε σίγουροι ότι θα βρούμε και τον κοινό βηματισμό μας με το Συνδικάτο των εργαζομένων του ΙΓΜΕ όπως θεωρούμε ότι έχουμε κοινό βηματισμό με όλους τους συναφείς κοινωνικούς και επιστημονικούς φορείς για την υπεράσπιση της διατήρησης του ελληνικού φυσικού πλούτου σαν κληρονομιά για τις επόμενες γενιές.

Ακολούθησαν οι παρακάτω επιστημονικές εισηγήσεις από  διακεκριμένα μέλη της ΕΣΤΥ-ΙΓΜΕ
Δ. Μπίτσιος, Δρ. Γεωλόγος-Κοιτασματολόγος:  «Εντυπώσεις από ένα ταξίδι με αφετηρία το γεωλογικό παρελθόν και προορισμό το αρχαίο και νεότερο μεταλλευτικό Λαύριο». 
 Ε. Θεοδοσίου, Γεωλόγος:  «Η Γεωλογική μας κληρονομιά γεώτοποι-γεωδιαδρομές-γεωπάρκα». 
Ε. Δήμου, Δρ. Ορυκτολόγος:  «Μετεωρίτες - οι εξ ουρανού επισκέπτες». 
Αλ. Δημητριάδης, EurGeol, CGeol, CEng, CSci: «Οι τρεις γεωχημικοί άτλαντες της Ευρώπης».
Περιλήψεις των εισηγήσεων αλλά και το υπόλοιπο υλικό της Ημερίδας μπορείτε να βρείτε στο ιστολόγιο της Ένωσης Συνταξιούχων ΙΓΜΕ estyigme.blogspot.com

ΤΟ Δ.Σ. ΤΗΣ ΕΣΤΥ-ΙΓΜΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου