Δευτέρα 6 Νοεμβρίου 2017

Η ΠΡΩΤΟΦΑΝΗΣ ΣΤΑΣΗ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΤΟΥ ΙΓΜΕ

ΕΣΤΥ-ΙΓΜΕ
                                                                                                                                                                              Αθήνα, 6 /11/ 2017
                                                                      Α.Π. 32/2017

Συναδέλφισσες, -οι,
Μετά από 5 μήνες διακοπής της λειτουργίας του ΙΓΜΕ, χωρίς Διοίκηση και χωρίς χρηματοδότηση, αφήνοντας απλήρωτους τους εργαζόμενους και με την απειλή να βρεθούν χωρίς εργασία να κρέμεται πάνω από τα κεφάλια τους, ο Υπουργός ΠΕΝ κ. Σταθάκης είχε διαμορφώσει το κατάλληλο πλαίσιο για να λειτουργήσει ο κοινωνικός αυτοματισμός.
Κατά τον κ. Υπουργό  και ενάντια σε κάθε λογική, για τις κατασχέσεις των λογαριασμών του ΙΓΜΕ δεν έφταιγε η άρνηση εκτέλεσης τελεσίδικων δικαστικών αποφάσεων, ούτε η άρνηση να περιληφθούν στα ληξιπρόθεσμα χρέη του Δημοσίου από το ΥΠΟΙΚ, ούτε  και η άρνηση κατάθεσης έστω και μίας συμβιβαστικής πρότασης εξωδικαστικού συμβιβασμού που ζητούσαν Συνδικάτο και ΕΣΤΥ!
Κατά το ΥΠΕΝ για όλα τα δεινά του ΙΓΜΕ φταίνε οι Συνταξιούχοι που διεκδικούν τα δικαιώματα τους!
 Δίκαια αιτήματα που, έστω και αν υπογείως χρησιμοποιήθηκε κάθε μέσο θεμιτό ή αθέμιτο  για να αμφισβητηθεί το νόμιμο δικαίωμα, κανείς Υπουργός ή Διοίκηση δεν είχε τολμήσει να δηλώσει ότι δεν είναι δίκαιο το αίτημα (ας σημειωθεί ότι ο Άρειος Πάγος το θεωρεί αποζημίωση μισθολογική).
Χρησιμοποιώντας σαν όμηρους τους εργαζόμενους και την αγωνία τους για το μισθό και την αξιοπρεπή επιβίωσή τους, ο κ. Σταθάκης κατάφερε να κάμψει τις αντιδράσεις των κομμάτων της αντιπολίτευσης και να περάσει τον Ιούλιο από τη Βουλή μια εκπρόθεσμη   τροπολογία (η συνταγματικότητά της βρίσκεται ήδη υπό κρίση στα δικαστήρια) που ευελπιστεί να αναστείλλει την εκτέλεση δικαστικών αποφάσεων και ασφαλιστικών μέτρων για ένα χρόνο. Κατά τα άλλα, κατά δήλωση του Υπουργού στη συζήτηση στη Βουλή, οι δικαστικές αποφάσεις είναι σεβαστές!
Για να συνεχίσει όμως να αδικοπραγεί ο κ. Υπουργός, γράφοντας στα παλαιότερα των υποδημάτων του τα εργασιακά δικαιώματα και τις δικαστικές αποφάσεις, χρειάζεται να διατηρηθεί το πολεμικό κλίμα με μοναδικό εχθρό τους συνταξιούχους και όσους εργαζόμενους δεν υποτάσσονται και συνεχίζουν να διεκδικούν τα δικαιώματα τους.
Στο πλαίσιο αυτής της  σκληρής γραμμής η νέα Διοίκηση του ΙΓΜΕ, όχι μόνο δεν έρχεται στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων
για την εξεύρεση συμβιβαστικής λύσης, αλλά ακόμα και το αίτημα μας για συνάντηση, αφού προσπάθησε να το καθυστερήσει, όταν τελικά δέχτηκε την παρουσίαση των θέσεων μας στο Δ.Σ., δεν είχε καμία διάθεση ούτε καν για την υλοποίηση απόφασης της προηγούμενης Διοίκησης της τάξης των 150.000€  για την αποζημίωση των 2250€ από τις 5ετίες. Το πρόβλημα πλέον για την εργοδοτική πλευρά δεν είναι οικονομικό, αλλά το πως θα διατηρηθεί το πολεμικό κλίμα ώστε καμία συζήτηση να μη γίνεται για την ουσία.
Η αποθέωση όμως της εμπόλεμης διάθεσης ήρθε με την απάντηση που πήραμε στο αίτημα μας για διοργάνωση επιστημονικής ημερίδας στις 4/12 στο αμφιθέατρο του ΙΓΜΕ. Προφανώς για τη Διοίκηση του ΙΓΜΕ δεν πρέπει να υπάρχει συγχρωτισμός εργαζόμενων και συνταξιούχων, ακόμα και για επιστημονικά ζητήματα, γιατί υπονομεύει τη στρατηγική τους. Χωρίς καμιά δικαιολογία, η σημερινή Διοίκηση, εκτελώντας προφανώς άνωθεν εντολές, αρνείται να ικανοποιήσει ένα αίτημα μηδενικού κόστους, μια άρνηση πρωτοφανής  στα χρονικά του ΙΓΜΕ, αφού η αίθουσα  διατίθεται επανειλημμένα για παρουσιάσεις τρίτων, σχολείων και τοπικών φορέων. Η εξεύρεση άλλης αίθουσας από την ΕΣΤΥ δεν είναι πρόβλημα, ο λόγος της επιλογής της αίθουσας του ΙΓΜΕ είναι τιμητικός, συμβολικός, συναισθηματικός.
Η ανάδειξη σαν κυρίαρχης της αντίθεσης εργαζομένων και συνταξιούχων είναι ψευδής. Και όπως κάθε ψέμα θα έχει κοντά ποδάρια. Αργά ή γρήγορα η Διοίκηση και ο Υπουργός θα πρέπει να απαντήσουν στους συνταξιούχους αλλά και στους εργαζόμενους του ΙΓΜΕ για το τι σχεδιάζουν για το ΙΓΜΕ, για τα εργασιακά δικαιώματα αλλά και για τις τελεσίδικες δικαστικές αποφάσεις που μας αφορούν.
Στο δικαστήριο για τα ασφαλιστικά μέτρα της 31/10/2017 η διοίκηση του ΙΓΜΕ και ο γνωστός ΣΕΠ κήρυξαν γενική επιστράτευση εναντίον όχι μόνο των συνταξιούχων αλλά και κάθε άλλου που δεν υιοθετεί τις κοντόφθαλμες απόψεις τους και συνοψίζονται στο σύνθημα «ό,τι πεί ο Υπουργός». Παρόλο που η πλευρά των 150 συνταξιούχων προχώρησε σε συμβιβαστική πρόταση εξαίρεσης του λογαριασμού μισθοδοσίας των εργαζομένων από την αίτηση συντηρητικής κατάσχεσης, η αντίθετη πλευρά μας κατήγγειλε για δημιουργία εντυπώσεων  και έψαχνε να βρεί τεχνικού χαρακτήρα δυσκολίες για την εφαρμογή αυτής της πρότασης. Ο μάρυρας μας συναδ. Κ. Βασιλειάδης, ήρεμα και χωρίς εμπάθεια, έδωσε την εικόνα των συστηματικών προσπαθειών που έγιναν μέχρι σήμερα από τη μεριά μας για την εξεύρεση μιας συναινετικής λύσης χωρίς καμμία ανταπόκριση από τη σημερινή Διοίκηση και την ηγεσία του Υπουργείου. Ενδεικτική της έλλειψης διάθεσης για ανταπόκριση, παρόλο που τυπικά ο Υπουργός ισχυρίστηκε στη Βουλή ότι οι δικαστικές αποφάσεις είναι σεβαστές , στον προϋπολογισμό του έτους 2018 (και μετά τη δωδεκάμηνη αναστολή) δεν υπάρχει καμία απολύτως πρόβλεψη για τη συμμόρφωση του ΙΓΜΕ στις τελεσίδικες αποφάσεις.
Ο μάρτυρας της Διοίκησης του ΙΓΜΕ προσπάθησε να παρουσιάσει μια ψευδεπίγραφη εικόνα ανάπτυξης και άνθησης του ΙΓΜΕ με τη νέα Διοίκηση, με τόσα στοιχεία εμπάθειας που κατάφερε να χαρακτηριστεί κακόπιστος από τη δικαστικό, ακυρώνοντας στην ουσία την κατάθεση του.
Επειδή διαπιστώθηκε και σε αυτό το δικαστήριο η έλλειψη της παραμικρής διάθεσης από την πλευρά της Διοίκησης για συναινετική λύση, γεγονός που αδυνατίζει την νομική τους θέση, ο κ. Πρόεδρος κάλεσε σε συνάντηση τις δικηγόρους των συνταξιούχων την επομένη στα γραφεία του ΙΓΜΕ. Αλλά τόσο ο ΓΔ όσο και τα υπόλοιπα μέλη του ΔΣ δεν είναι προφανώς σε θέση να κατανοήσουν τέτοιες λεπτές αποχρώσεις στην αναγκαία πολιτική και συνδικαλιστική διαπραγμάτευση. Η στάση των παρόντων στη συνάντηση αυτή μελών του ΔΣ, προεξάρχοντος του κ. Τσαγκά, ήταν απαράδεκτη. Και βέβαια όπως ήταν φυσικό και  αυτή η συνάντηση δεν είχε κανένα ουσιαστικό αποτέλεσμα. Έγινε όμως απολύτως σαφές από την πλευρά τους, πως δεν υπάρχει καμμία πρόθεση αυτήν τη στιγμή να πληρωθούν τελεσίδικες δικαστικές αποφάσεις ή να αρχίσει έστω μια διαδικασία διαπραγματευτική. Όπως μας ενημέρωσαν οι δικηγόροι, σκοπός πλέον είναι να συνεχιστεί η δικαστική διεκδίκηση και η πίεση με οποιοδήποτε νόμιμο, δικαστικό ή μη, τρόπο απέναντι στην Διοίκηση του ΙΓΜΕ, που βρίσκεται σε πλήρη σύμπνοια και ευθυγράμμιση με όσα απαράδεκτα ειπώθηκαν από τον Υπουργό στις συναντήσεις του με τα συνδικαλιστικά όργανα  αλλά και στη Βουλή.

Το ΔΣ της ΕΣΤΥ-ΙΓΜΕ 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου