Παρασκευή 4 Αυγούστου 2017

ΑΝΟΙΧΤΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΥ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ

Από τον Εκπρόσωπο των Εργαζομένων
Χ. Σμυρνιώτη
ΑΝΟΙΧΤΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ

Προς Πρόεδρο ΔΣ του ΙΓΜΕ
                                                                                              Κοιν. Γ. Δ/ντή του ΙΓΜΕ
Μέλη του ΔΣ του ΙΓΜΕ

Αχαρνές  26-7-2017

Κύριε Πρόεδρε
Δυστυχώς, με δική σας ευθύνη σε ότι αφορά την οργάνωση της συνεδρίασης του ΔΣ και με προφανή πολιτική παρότρυνση του Γ. Δ\ντή ΙΓΜΕ, χάσατε μια ευκαιρία για την εμπέδωση μιας ορθολογικής και νηφάλιας λειτουργίας του Δ.Σ. του οργάνου που θα έπρεπε να καθορίζει την πολιτική (στόχους και προτεραιότητες) του ερευνητικού φορέα, ακόμη και μέσα στα πλαίσια αυτής της αντιερευνητικής και αντιλαϊκής πολιτικής του Υπουργού ΠΕΝ.
Και παρά την ανεπαρκή αιτιολόγηση της υποτονικής έως ανύπαρκτης στήριξης στους αγώνες των εργαζόμενων, ως Πανεπιστημιακού δασκάλου της Πάτρας, και παρά τη δήλωση σας,  για το λόγο ύπαρξης σας στο ΙΓΜΕ ως Προέδρου σε σχέση με τη λύση ή μη των προβλημάτων μας, σταθήκατε πρόδηλα αδύναμος να δεσμευτείτε χρονικά ακόμη και για τη στοιχειώδη υποχρέωση του ΔΣ που προΐσταστε για καταβολή των δεδουλευμένων προς τους εργαζόμενους.
Η κατάσταση σε ότι αφορά την λειτουργία του ΔΣ είναι ακόμη πιο απογοητευτική αφού δεν δεχτήκατε να μη συζητηθεί ως κατεπείγον το θέμα του Κανονισμού Λειτουργίας του ΔΣ, που αφορά άμεσα και θέματα που σχετίζονται με την συμμετοχή και τα δικαιώματα των μελών του ΔΣ και εν προκειμένω και του εκπροσώπου των εργαζόμενων.

Ενώ σας έγινε γνωστό ότι η συζήτηση του θέματος στις 8/2/2017 αναβλήθηκε για περαιτέρω διαβούλευση με τους εργαζόμενους αλλά και τα μέλη του ΔΣ για λόγους αδιαφανούς και πλημμελούς προεργασίας σε σχέση με τα αντικείμενα του Κανονισμού, για λόγους στοιχειώδους δημοκρατικής ευθιξίας των μελών του   ΔΣ συναδέλφων κ.κ. Μαυρίδη Τ. και Δαμίγου Δ. είχατε την έλλειψη στοιχειώδους δημοκρατικής ευαισθησίας, να αδιαφορήσετε για την άποψη του Εκπροσώπου των εργαζόμενων και υπό την “αριστερή” καθοδήγηση του κ. Γ. Δ/ντή να παρακάμψετε όλες τις ενστάσεις μας και να περάσετε ομόφωνα το έκτρωμα του Κανονισμού μετά οργισμένη αποχώρηση του Εκπρόσωπου των εργαζομένων και την καταγγελία από μέρους του των συγκεκριμένων μεθοδεύσεων.
Τα επίμαχα θέματα του Κανονισμού αφορούσαν στην
·       διαδικασία εισαγωγής και συζήτησης θεμάτων στο ΔΣ από μέλη του (μεταξύ των οποίων του Εκπροσώπου) με τον καθορισμό συγκεκριμένης διαδικασίας και χρονικής δέσμευσης, ανεξάρτητα από τη θέληση του Γ. Δ/ντή
·       την πρόβλεψη για τη παρακολούθηση των συνεδριάσεων του ΔΣ από τον Αναπληρωτή του Εκπροσώπου των εργαζόμενων
·       για τον περιορισμό σε 2 ημέρες από 3 για την επίδοση των εισηγήσεων των προς συζήτηση θεμάτων.
·       την αλλαγή της απαρτίας του ΔΣ σε 4 μέλη από 5
·       το ελλιπές κανονιστικό πλαίσιο για τη τηλεσυνεδρίαση του ΔΣ σε ότι αφορά τα  θέματα ορισμού απαρτίας και ψήφου
·       την υποχρεωτική μαγνητοφώνηση των συνεδριάσεων του ΔΣ με την επίβλεψη και ευθύνη του Προέδρου του ΔΣ
Η ουσιαστική άρνηση των μελών του ΔΣ να αποδεχτούν τη συζήτηση και την υιοθέτηση αυτών των θεμάτων αποδεικνύει την έλλειψη δημοκρατικής ευαισθησίας και διαφάνειας, και προφανώς καμίας αριστερής αντίληψης που υποτίθεται ότι στο κέντρο της πολιτικής της διαχείρισης θα έπρεπε να βρίσκεται η ανάδειξη θεσμικού πλαισίου που θα διασφαλίζει την πιο αδύνατη πλευρά στην άσκηση της εξουσίας και εν προκειμένω τους εργαζόμενους.
Την ίδια, όμως τακτική ακολουθήσατε και σε μια σειρά θέματα που συνδέονται με τα έργα του ΙΓΜΕ χωρίς να προκύπτει από πουθενά η εμμονή του ΚΑΤΕΠΕΙΓΟΝΤΟΣ (λιγότερο από 24ωρη επίδοση των θεμάτων αντί της κανονικής τριημέρου) παρά τη φιλότιμη προσπάθεια καναδυό Δ/ντών (σε σύνολο 8) να ψελλίσουν για το επείγον του θέματος.
Μέσα στα θέματα ήταν η εκ των υστέρων έγκριση έργων του ΠΔΕ 2016 και 2017 μέσω αδιαφανών διαδικασιών. Ήδη για το θέμα της μεταφοράς του εξοπλισμού από ΠΜ της Β. Ελλάδας υπήρξε δέσμευση του Γ. Δ/ντή για επανεξέταση, και επίσης ευχή του Προέδρου για επικοινωνία με Γ. Γραμματέα του ΥΠΕΝ για εσωτερική ανακατανομή έργων και κονδυλίων, αλλά η ουσία για τη καλλίτερη δυνατή ενημέρωση και ψύχραιμη λήψη απόφασης χάθηκε εξαιτίας σας Κε Πρόεδρε.
Ανάλογη ήταν η διαχείριση της συζήτησης του θέματος του έργου της Σμύριδας που με αδιαφανή και πολιτικά παρακινούμενη διαδικασία όχι μόνο δεν ακολούθησε την προβλεπόμενη από το ΔΣ διαδικασία της επεξεργασίας από τη Επιτροπή των έργων του ΙΓΜΕ, αλλά ούτε είχε εγκριθεί καν το ΟΠΥΓΕΚ στο έργο στο οποίο υπάγετε. Και αντί να υπάρχει η δυνατότητα αναλυτικής  παρουσίασης και κριτικής της πρότασης το ΔΣ προχώρησε στην τυπική διαχείριση του.
Είναι σίγουρο ότι κάθε διορισμένο ΔΣ αντικατοπτρίζει και τη πολιτική βούληση και στόχευση του Προϊστάμενου Υπουργού και δεν είναι λίγες οι φορές που με την ίδια Κυβέρνηση η απλή αλλαγή Υπουργού μπορεί να θέσει σε αμφισβήτηση μια διορισμένη Διοίκηση. Το ζήσαμε και αυτό το σενάριο με τη αντιμετώπιση της προηγούμενης Διοίκησης που ακόμη και τον πλέον προσαρμόσιμο στα πολιτικά κελεύσματα πρώην Γ. Δ/ντή Κο Λειβαδάρο αφού τον έστυψε σαν λεμονόκουπα ο νυν Υπουργός απηλλάγη ευχαρίστως της παρουσίας του.
Εξάλλου εξ όνυχος τον λέοντα.
Ο νυν Υπουργός που διακηρύσσει σε όλους του τόνους ότι με το έτσι θέλω θα φάει όλες τις αποζημιώσεις σημερινών και παλαιότερων εργαζόμενων, που δεν διστάζει να εκθέσει το ΙΓΜΕ στην κοινωνία με εξάμηνη αγρανάπαυση χωρίς διορισμό Διοίκησης και που δεν ντρέπεται σε τέτοια περίοδο λιτότητας και ανέχειας μα έχει 4 μήνες τους εργαζόμενους απλήρωτους δεν μας εκπλήσσει να διορίζει Διοίκηση με 3ετή θητεία, Γ. Δ/ντή και Β.Γ. Δ/ντή με 5ετή θητεία, και σε ότι αφορά την Βοηθό με τα μη προβλεπόμενα προσόντα εξ΄ όσων γνωρίζουμε από το ΦΕΚ διορισμού της.
Για αυτό σύμφωνα με παλιότερες αποφάσεις του Συνδικάτου του ΙΓΜΕ, θα έπρεπε τόσο η Διοίκηση όσο και τα Δ/ντικά στελέχη να διορίζονται με αξιοκρατική επιλογή μέσω συγκεκριμένων διαφανών διαδικασιών, με αυξημένη πλειοψηφία στη Βουλή και με δικαίωμα βέτο από τους εργαζόμενους σε θέματα που άπτονται της εργατικής και κοινωνικής του συμπεριφοράς.  
Η ΠΡΩΤΗ ΦΟΡΑ ΑΡΙΣΤΕΡΑ Κε Προέδρε δεν πρωτοτύπησε διόλου.
Η αντιμετώπιση του ΔΣ και της λειτουργίας του δεν πρόκειται να γίνει με κριτήριο καμία προσωπική συμπάθεια ή αντιπάθεια, ούτε με τη λογική της κομματικής προέλευσης των μελών της. Το μόνο κριτήριο θα είναι τα έργα και ο τρόπος λειτουργίας της.
ΔΥΣΤΥΧΩΣ Κε Πρόεδρε ΩΔΙΝΕΝ ΟΡΟΣ (Σταθάκης) και ΈΤΕΚΕΝ ΜΥΝ  (Τσαγκάς). Δεσμευτήκατε να με διαψεύσετε. Μακάρι! Προς το παρόν ζούμε με δανεικά εξαιτίας του Υπουργού σας και της Διοίκησης.
Καλή αρχή και Καλά ξεμπερδέματα!

ΥΓ Την συγκεκριμένη επιστολή δεν την απέστειλα την ημερομηνία που αναγράφεται προκειμένου να περιμένω τις εξελίξεις σε σχέση με τη μισθοδοσία και την λειτουργία του ΙΓΜΕ.
Την αποστέλλω έχοντας εξαντλήσει όλο το χρόνο καλής θέλησης και θεωρώντας ότι η σημερινή συνεδρίαση αποτελεί εμπαιγμό για τους εργαζόμενους και σε άλλες περιόδους οι εργαζόμενοι δεν θα σας επέτρεπαν να συνεδριάζεται με θέματα ελάχιστης σημασίας, μπροστά στο δράμα που ζούμε, δεκαπενταύγουστο με 5ο μήνα απλήρωτο. ΕΛΕΟΣ!!
Αντίθετα σαν ΔΣ του ΙΓΜΕ θα έπρεπε να κάνουμε παράσταση διαμαρτυρίας στον Υπουργό που ποιος ξέρει τι σχέδια απεργάζεται και θέλει εξαντλημένους οικονομικά και ηθικά εργαζόμενους.
Τέλος θα επισυνάψω και την ηλεκτρονική αλληλογραφία μας για την καλλίτερη δυνατή ενημέρωση των Συναδέλφων μου.

olympia voutsa 

Jul 25 (10 days ago)
to Χριστάνης, GENIKOS, d.kavadia, skalait, karamouzisgr, g.rapti, s.elefteriadou
Κε Πρόεδρε, Καλησπέρα
Δυστυχώς διαπιστώνω ότι όλα σχεδόν τα θέματα τα οποία έχετε περιλάβει στην Ημερήσια Διάταξη της αυριανής συνεδρίασης του ΔΣ του ΙΓΜΕ δεν είναι τόσο επείγοντα που να απαιτείται η παραβίαση της τρίημερης προθεσμίας επίδοσης των θεμάτων στα μέλη του ΔΣ του ΙΓΜΕ.
Ενδεχόμενα το μόνο θέμα που θα μπορούσε να θεωρηθεί επείγον αφορά τον Απολογισμό του 2016 που συνδέεται άμεσα με την μισθοδοσία του Προσωπικού, αν και αυτό το θέμα δεν φαίνεται να προχωράει μετά την αντισυνταγματική τροπολογία του Υπουργού ΠΕΝ.
Για όλα τα άλλα θέματα έπρεπε να υπάρχει επαρκής χρόνος αφού απαιτείται ενημέρωση των μελών του ΔΣ και σε ορισμένα σοβαρά θέματα όπως ο Κανονισμός Λειτουργίας του ΔΣ απαιτείται και διαβούλευση με τους εργαζόμενους, αφού το θέμα αυτό είχε εισαχθεί και σε προηγούμενο ΔΣ και είχε αποσυρθεί για διαβούλευση.
Επίσης υπάρχουν εισηγήσεις για έγκριση έργων όπως τα έργα ΠΔΕ και το έργο της Σμύριδας τα οποία έχουν διολισθήσει χωρίς την προβλεπόμενη από το προηγούμενο ΔΣ διαδικασία σύμφωνα με την οποία πριν από την εισαγωγή των έργων για έγκριση έπρεπε να διατυπώνεται άποψη της Επιτροπής Παρακολούθησης των έργων.
Πχ το έργο της Σμύριδας προκρίθηκε και επισπεύσθηκε κατά παραγγελία του προηγούμενου Υπουργού ΠΕΝ χωρίς καμία επιστημονική τεκμηρίωση ούτε της ανάγκης επίσπευσης ούτε του τριπλασιασμού του προϋπολογισμού του που έφτασε περίπου τις 75000 Ευρώ. Επίσης ανάλογη επίσπευση έγινε και για τα έργα ΠΔΕ του 2016 όπου μετά από παρέμβαση της προηγούμενης Διοίκησης του ΙΓΜΕ στο Γ. Γραμματέα κ. Βεροιόπουλο είχε υπάρξει σοβαρός προβληματισμός για την εσωτερική αναδιάρθρωση του. Ενώ για το ΠΔΕ 2017 εκτός μιας άτυπης σύσκεψης των Δ/ντών του ΙΓΜΕ  που έγινε εν απουσία Διοίκησης διατυπώθηκε μια σκέψη υποβολής γενικόλογων προτάσεων έργων προς το Υπουργείο προκειμένου να μην χαθούν οι ημερομηνίες αλλά με τη προϋπόθεση να ακολουθηθούν οι προβλεπόμενες διαδικασίες όταν θα ερχότανε Διοίκηση του ΙΓΜΕ.
Αλλά και άλλα προγράμματα όπως το ΔΙΠΥΝ στο οποίο έχω και διοικητική ευθύνη σας διαβεβαιώ ότι δεν υπάρχει τέτοια πίεση που για δυο μέρες θα υπήρχε κάποια σοβαρή επίπτωση.
Επόμενα δεν συμμερίζομαι την εκτίμηση του επείγοντος χαρακτήρα των θεμάτων και υποβάλλω ΕΝΣΤΑΣΗ για μη τήρηση των προβλεπόμενων από τον Κανονισμό προθεσμιών επίδοσης των θεμάτων του ΔΣ, εκτός από το Θέμα 1 που αφορά την Κατεπείγουσα έγκριση του Απολογισμού του 2016.
Επισημαίνω δε την ανάγκη κοινοποίησης των θεμάτων με κανονικές διαδικασίες επίδοσης των υπογεγραμμένων από όλους τους αρμοδίους θεμάτων σε έντυπη μορφή.

Ο εκπρόσωπος των εργαζόμενων στο ΔΣ του ΙΓΜΕ
Δρ. Χ. Σμυρνιώτης

Χρηστάνης Κίμων

Jul 26 (9 days ago)
 to me, GENIKOS, d.kavadia, skalait, karamouzisgr, g.rapti, s.elefteriadou
Greek English
   
Translate message
Turn off for: Greek
Καλημέρα σας, κ.Σμυρνιώτη.
Σας παρακάλεσα χθες να άρετε τις ενστάσεις σας για να τρέξουμε τα θέματα και σας διαβεβαίωσα ότι στο μέλλον θα βρούμε έναν καλύτερο ρυθμό. Θα επαναλάβω την παράκλησή μου και τη διαβεβαίωση. Βοηθήστε να προχωρήσουμε.
Συναδελφικά, Κ. Χρηστάνης

olympia voutsa 

Jul 26 (9 days ago)
to Χρηστάνης, GENIKOS, d.kavadia, skalait, karamouzisgr, g.rapti, s.elefteriadou
Κε Πρόεδρε

Αν και κατανοώ πλήρως τη προσωπική αγωνία σας για την απρόσκοπτη και κατά το δυνατόν ταχύτερη διεκπεραίωση των εκκρεμών Διοικητικών αποφάσεων (την αποκλειστική ευθύνη των οποίων έχει ο Υπουργός ΠΕΝ με την αντιευρευνητική και αντεργατική πολιτική του) ειλικρινά δεν αντιλαμβάνομαι τον επείγοντα χαρακτήρα για μια σειρά από τα προς συζήτηση θέματα.
Παρόλα αυτά επειδή πρόθεση του εκπροσώπου των εργαζόμενων δεν είναι η δυσχέρεια του έργου σας θα μπορούσα να δεχτώ έστω για μια τελευταία φορά τη συζήτηση θεμάτων εκτός αυτών για τα οποία υπάρχει ουσιαστικό θέμα ενημέρωσης και διαβούλευσης, όπως:
1. Κανονισμός Λειτουργίας ΔΣ θέμα που αναβλήθηκε στη συνεδρίαση της 8-2-17 όχι μόνο λόγω της αντίδρασης του εκπροσώπου των εργαζόμενων, αλλά και των συναδ. κ.κ. Τ. Μαυρίδη (Προέδρου του ΣΜΜΜΜ), Δ. Δαμίγου. απόντως κατά τη συνεδρίαση του Κ. Παπαζάχου. Η τυχόν εμμονή στη συζήτηση του θέματος θα αποτελέσει ενδεχόμενα και αντικείμενο συνδικαλιστικής αντιπαράθεσης.
2. Τα έργα ΠΔΕ και γιατί υπάρχει του ουσιαστικό θέμα της παράκαμψης της Επιτροπής Παρακολούθησης των έργων, αλλά και γιατί υπάρχει μια συνέχεια που σχετίζεται με τη διαβούλευση με το Γ. Γραμματέα του ΥΠΕΝ (2016), αλλά και για το 2017 γιατί δεν έχει γίνει ούτε στοιχειώδης ανταλλαγή απόψεων μεταξύ υπευθύνων των Υ.Μ. με τη Γ. Δ/νση και γιατί για μια ακόμη φορά επιχειρείται η επιβολή προγραμμάτων εκ των άνω με τη διαδικασία των τετελεσμένων.
3. Έργο Σμύριδα  για τους ίδιους λόγους με το προηγούμενο θέμα
Αν υπάρξει θετική ανταπόκριση στις καλοπροαίρετες προτάσεις ως εκπρόσωπος των εργαζόμενων δεν θα είχα αντίρρηση (μετά τις διαβεβαιώσεις) να άρω την υποβολή της ένστασης για τη σημερινή συνεδρίαση του ΔΣ.




Με συναδελφικούς χαιρετισμούς

Χ. Σμυρνιώτης,  Εκπρόσωπος εργαζόμενων ΙΓΜΕ


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου