Τρίτη 13 Ιουνίου 2017

Η ΔΙΑΛΥΣΗ ΤΟΥ ΙΓΜΕ ΕΙΝΑΙ ΕΘΝΙΚΗ ΠΡΟΔΟΣΙΑ

ΑΝΟΙΧΤΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ προς κ.κ. ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟ & ΠΡΟΕΔΡΟ ΒΟΥΛΗΣ

Από τον Κων/νο Χ. Βασιλειάδη

Αθήνα 13-6-2017


Η ΔΙΑΛΥΣΗ ΤΟΥ ΙΓΜΕ ΕΙΝΑΙ ΕΘΝΙΚΗ ΠΡΟΔΟΣΙΑ

Αξιότιμοι Κύριοι Πρωθυπουργέ και  Πρόεδρε της Βουλής

Σαν επιστήμονας και επί δεκαετίες εργαζόμενος στο Ινστιτούτο Γεωλογικών & Μεταλλευτικών Ερευνών (ΙΓΜΕ) και με βαριά ψυχική οδύνη, νοιώθω την υποχρέωση να απευθυνθώ δημόσια σε Εσάς.
Επιθυμώ να διαμαρτυρηθώ για την εγκληματική αδιαφορία του Υπουργού ΥΠΕΝ, αλλά και των Υπουργών Εργασίας και Οικονομίας και της Κυβέρνησης γενικότερα, για τον εμπαιγμό στους εργαζόμενους του ΙΓΜΕ, που εδώ και τρείς μήνες είναι χωρίς Διοίκηση, δεν έχει εκταμιευμένο ούτε ένα ευρώ από τον τακτικό προϋπολογισμό και για τα έργα του ΕΣΠΑ, με αποτέλεσμα να έχουν παραλύσει τα πάντα, με χρέη προς τρίτους και υποχρεώσεις προς τέως εργαζόμενους που έχουν μάλιστα αναγνωριστεί και με τελεσίδικες δικαστικές αποφάσεις , ακόμη και από τον Άρειο Πάγο. της Εθνικής.
Το πιο ανησυχητικό είναι ότι γνωρίζουμε , από τον ίδιο τον ΥΠΕΝ, πως η Κυβέρνηση ετοιμάζει κρυφά να φέρει στην Βουλή ξαφνικά νομοσχέδιο που θα αλλάξει τον ρόλο και χαρακτήρα του ΙΓΜΕ, χωρίς μέχρι στιγμής να το αποκαλύψει στους εργαζόμενους που διανύουν τον τρίτο μήνα απλήρωτοι και κανείς δεν γνωρίζει ακόμη για πόσο.
Στ ‘αλήθεια πιστεύετε ότι για να σωθεί η ελληνική οικονομία πρέπει  να διαλυθεί και το μοναδικό ερευνητικό γεωεπιστημονικό Ινστιτούτο της Χώρας των , εδώ και χρόνια αποδεκατισμένων αλλά απίστευτα εξειδικευμένων εργαζόμενων και να αντιμετωπιστεί απλά σαν ένα λογιστικό βάρος;  Φυσικά και δεν το πιστεύετε !
Ξέρετε πολύ καλά ότι καταργείτε το ΙΓΜΕ διότι με τις μικρές του δυνάμεις υπερασπίζεται επιστημονικά ένα κρίσιμο τομέα , αυτόν του μεταλλευτικού πλούτου της Χώρας, και διότι αυτό ενοχλεί, επειδή στέκεται εμπόδιο στις ΄΄επενδυτικές’’ βλέψεις ντόπιων και ξένων αρπακτικών.

Αξιότιμοι Κύριοι, κανένας ιδιώτης δεν μπορεί, δεν ξέρει και δεν θέλει να κάνει αυτό που , εδώ και 60 χρόνια, κάνει το ΙΓΜΕ.

Η, με οποιοδήποτε τρόπο και μορφή, διάλυση του ΙΓΜΕ, ΕΙΝΑΙ ΕΘΝΙΚΗ ΠΡΟΔΟΣΙΑ, διότι μια τέτοια απόφαση:
  1. Παραδίδει, προκλητικά και ανεξέλεγκτα, δημόσιες εκτάσεις και δημόσιο πλούτο στα παντός είδους ιδιωτικά ‘’σαΐνια’’  προκειμένου να εκμεταλλευτούν ληστρικά, θανάσιμα και χωρίς επιστροφή τους ορυκτούς θησαυρούς της Ελλάδας.
  2. Καταδικάζει σε θάνατο την οποιαδήποτε προοπτική πραγματικής ανάπτυξης με το σταμάτημα της εξειδικευμένης έρευνας σχετικής με τα παντός είδους ορυκτά και πετρώματα (μάρμαρα, ραδιενεργά ορυκτά, σπάνιες γαίες, μέταλλα (πολύτιμα και μη) και τόσα άλλα αγαθά της Ελληνικής γης). Διότι βεβαίως πρέπει να γνωρίζετε πως για να δοθεί ένας φυσικός πόρος σε εκμετάλλευση πρέπει να προηγηθούν πάρα πολλά χρόνια επιστημονικής έρευνας.
  3. Καταδικάζει σε θάνατο την πραγματική επιστημονική έρευνα για τα νερά, τη στιγμή που η ΕΥΔΑΠ, η Τοπική Αυτοδιοίκηση και οι ιδιώτες ενδιαφέρονται και ασχολούνται μόνο για την (συνήθως κακή) διαχείρισή τους.
  4. Αφήνει την Ελλάδα χωρίς πιστοποιημένα και αντικειμενικά εργαστήρια ελέγχου αιτιών καταστροφικών φαινομένων (π.χ. κατολισθήσεις) και  προσδιορισμού ποιότητας νερών, ορυκτών, διακοσμητικών πετρωμάτων, δομικών υλικών κ.λ.π.
  5. Καταργεί το μοναδικό στη χώρα διεθνώς πιστοποιημένο γεωμαγνητικό παρατηρητήριο και έτσι, μεταξύ άλλων, καθιστά αδύνατη τη χάραξη χαρτών αεροναυσιπλοΐας.
  6. Αφανίζει όλη την γεωεπιστημονική έρευνα υποδομής (γεωλογικές χαρτογραφήσεις, προσδιορισμοί γεωθερμικών, υδατικών, λιγνιτικών κ.λ.π. πεδίων)
  7. Αφανίζει το τεράστιο και μοναδικό αρχείο γεωεπιστημονικών δεδομένων και μελετών και καταδικάζει σε θάνατο το μοναδικό στην Ελλάδα Ορυκτολογικό Μουσείο και την , μοναδική στην Ελλάδα, αυστηρά εξειδικευμένη γεωεπιστημονική Βιβλιοθήκη των πάνω από 80.000 βιβλιογραφικών αναφορών.
  8. Καταργεί, χωρίς επιστροφή, την προσπάθεια ανάδειξης των γεωλογικών μνημείων της χώρας (γεωπάρκα) και την έρευνα πάνω στην προστασία του περιβάλλοντος από τη βιομηχανική, αστική  και λοιπή ρύπανση.
  9. Αφανίζει τις ζωές, τις καριέρες και τις προοπτικές επιστημόνων και τεχνικών που με τις απίστευτα εξειδικευμένες ειδικότητές τους φυσικά δεν μπορούν να δουλέψουν πουθενά αλλού. Βέβαια έκαναν το σφάλμα να πιστέψουν στην Ελλάδα και να μην μείνουν να δουλέψουν στο εξωτερικό όταν τους ζητούσαν. Σήμερα, στα 50 και τα 60 τους, έρχεται η Ελλάδα να τους πετάξει κατάμουτρα την επιλογή τους. Έρχεται η Ελλάδα να τους πει ότι είναι άχρηστοι και ότι δήθεν κοστίζουν πολύ. Έρχεται η Ελλάδα να πει στα νέα  παιδιά ότι αυτή είναι η μοίρα που επιφυλάσσει η Πατρίδα σε όσους τολμούν να ξεπεράσουν το επίπεδο της μετριότητας. Έρχεται η Ελλάδα να απαξιώσει με το βαρβαρότερο τρόπο μερικά από τα πιο άξια παιδιά της.

Κύριε Πρωθυπουργέ και Κύριε Πρόεδρε της Βουλής
Σταματήστε τώρα αυτή την προδοσία κατά της Ελληνικής οντότητας.
Το ΙΓΜΕ δεν είναι και δεν μπορεί να αντιμετωπίζεται σαν εμπορική επιχείρηση. Αυτό το ξέρετε και το καταλαβαίνετε πολύ καλά.
Σταματήστε τώρα αυτή την καταστροφή.
Η Ιστορία θα τιμωρήσει πολύ άγρια και πολύ βίαια αυτούς που θα προσυπογράψουν αυτή την προδοσία κατά του ελληνικού δημόσιου πλούτου.


Ένας, συνταξιούχος πλέον, επιστήμονας εργαζόμενος στο ΙΓΜΕ επί 37 χρόνια
που αγάπησε την Ελλάδα που τώρα τον πληγώνει.
ΚΩΝ/ΝΟΣ Χ. ΒΑΣΙΛΕΙΑΔΗΣ
Φυσικός-Γεωφυσικός

Διαχειριστής Συστημάτων Γαιοπληροφοριών

2 σχόλια:

  1. Μια φορά και έναν καιρό ήταν...Παππού ήλθαν οι λύκοι!Που,που είναι;Και ζήσανε αυτοί καλά και εμείς άστα να πάνε!Καληνύχτα Κωστάκη και αύριο θα πούμε άλλο παραμύθι!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. στου κουφού την πόρτα..... οι άνθρωποι έχουν βάλει βουλοκέρι στα αυτιά τους και δεν φτάνει κανένα ουρλιαχτό πόνου και απελπισίας των χιλιοταλαιπωρημένων πολιτών. έχουν δε κολλήσει ένα χαμόγελο επιτυχίας στη μούρη λες και πλέουν σε πελάγη ευτυχίας. αφού δεν υπάρχει φιλότιμο....

    ΑπάντησηΔιαγραφή